csütörtök szeptember 18 2014

Fal- és mennyezetfűtés

Gazdaságosság és könnyített szerelés.

fal es mennyezetf Fal  és mennyezetfűtésA fal- és a mennyezetfűtés technológiája napjainkra csak kifinomodott, hiszen maga az ötlet már a rómaiaknál is ismert volt. Ezen fűtéstechnológiák csak a jó hőátbocsátási tényezőkkel rendelkező falak esetén gazdaságosak, viszont itt akár húsz százalék megtakarítás is elérhető.

A jó hőátbocsátási tényező maximum 0,5 W/m2K, ennél nagyobb érték esetén először a falak szigetelésével kell kezdeni a fűtési rendszer telepítését. A közel húsz százalékos megtakarítás oka lehet, hogy alacsonyabb hőfokra kell felmelegíteni, mint a levegőt melegítő berendezések esetében. Itt a sugárzó hőleadással könnyebben, alacsonyabb hőmérséklettel is elérhető a megfelelő kényelmes hő- és komfortérzet. A fő előnyei gazdaságos voltából adódnak, de érdemes megemlíteni azt a tulajdonságát is, hogy nemcsak fűtésre, de hűtésre is alkalmas. A megújuló energiát hasznosító berendezésekhez is ajánlott ez a fűtésleadási mód. Szerelési költségei árkategóriában megegyeznek egy radiátorrendszer anyag- és szerelési költségeivel.

Kétféle kiviteli mód közül választhatunk, az egyik a sínre szerelhető, míg a másik a paneles szerelési mód. Költségei négyzetméterre számolva  5.000-8.500 Ft között mozognak. Kialakításának fő szempontjai között meg kell említeni azt is, hogy ajánlott kombináltan alkalmazni a fal- és mennyezetmegoldást.

A falra szerelt szerkezetek praktikusak, egyetlen hátrányuk, hogy lakberendezési szempontból figyelembe kell venni, hogy semmilyen takarásba ne kerüljenek. Ideális esetben százalékosan a teljes mennyezet és a határoló falak maximum huszonöt százalékát kell ilyen technológiával felszerelni a gazdaságos hűtés-fűtés kialakításához. A pontos kialakításhoz és a megfelelő technológia kiválasztásához minden esetben kérjük ki szakember, épületgépész véleményét.

HOZZÁSZÓLÁS